Cum să faci o campanie basic pe Facebook?

This is icon for social networking website. Th...
Image via Wikipedia

Deja lucrez în online de peste 1 an și jumătate și majoritatea prietenilor mei știu că mă ocup și cu campanii pe Facebook.

Unii dintre ei mi-au cerut ajutorul de-a lungul timpului cu o idee, o poveste, un mecanism sau mai știu eu ce proiect mai mic sau mai mare. I-am ajutat de fiecare dată cât de mult mi-au permis timpul și resursele.

Am observat că mulți dintre cei care mi-au cerut ajutorul nu știu de ce elemente ai nevoie ca să construiești o campanie ”basic” pe Facebook.  M-am gândit că poate nu sunt singurii care nu știu lucrurile astea și că și alții ar fi interesați să afle cum se pune la cale o mică acțiune pe Facebook.

Contextul e generic:

  • ai o pagină de Facebook relativ nouă, pe care vrei să derulezi un concurs, să zicem
  • câțiva fani + câteva sute de prieteni
  • vrei să crești numărul de fani rapid
  • n-ai bani de reclame pe Facebook


Pasul 1: Obiectivul

În primul rând trebuie să te gândești ce vrei să obții cu campania pe Facebook, pentru produsul/serviciul pe care îl promovezi. N-are rost să faci o campanie în care să strângi LIKE-uri că dă bine să ai multe. Trebuie să faci ceva cu ei, pentru că altfel îți pierzi vremea. Bun.

Pasul 2: Mecanismul

La fel de important ca primul pas, mecanismul e cel care va face(sau nu) campania să fie preluată și să adune cât mai mulți oameni din grupul tău țintă. Nu te apuca să faci concursuri de LIKE sau de număr de comentarii/vizualizări, pentru că te trezești cu Social Media Spammers(de care Facebook în România nu a scăpat) și n-ai făcut nimic.

Pune-i să facă ceva cu produsul/serviciul tău, să vorbească într-un fel despre el, să le povestească prietenilor cât de cool e. Stabilește intervalul de timp. Și jurizează tot.

După ce ți-e clar mecanismul în capul tău, povestește-l unui prieten.

Dacă l-a înțeles din prima, atunci scrie-l.

Dacă nu, mai detaliază și încearcă să îl povestești altui prieten.

Repetă până iese, apoi treci la pasul 3.

Pasul 3: Premiile

E important să ai un premiu aspirațional, pe care să și-l dorească oamenii pe care vrei să îi atragi. Ai un grup țintă gadget freak, atunci dă-le un iPad sau un iPod Touch, respectiv un Kindle. Vrei să vorbești cu fete, dă-le bijuterii, lucruri frumoase, accesorii, produse de frumusețe.

Ai înțeles ideea? Treci la pasul 4.

Pasul 4: Pregatirea de campanie – de ce materiale ai nevoie

Aici fac o listă, pentru că e mai ușor de urmărit. Lista e un minim pentru o campanie de Facebook. Poate fi extinsă, dacă ai canale de promovare suplimentare:

  • un Note în care descrii mecanismul concursului/promoției
  • un Note în care incluzi regulamentul concursului, în cazul în care apar probleme cu spammerii
  • un Wall Update în care anunți concursul
  • cel puțin un prieten mai influent care să te ajute să propagi mesajul pe Facebook(opțional)

Dacă ai dat check la cel puțin 3 din cele 4 elemente din listă, trecem la campanie în sine.

Pasul 5: Campania

E destul de clar aici, se derulează, o mai ajuți din când în când cu câte un update/o încurajare, urmărești participările să vezi dacă lumea a înțeles ce trebuie să facă(mai ales dacă punctul 3 nu l-ai luat foarte în serios).

Pasul 6: Finalizarea

Nu e ultima etapă. Dar e foarte important să o faci cum trebuie. Jurizează tot ce ai de jurizat, stabilește câștigătorul/câștigătorii și publică rezultatele.

Premiază oamenii și toată lumea e fericită.

Pasul 7: Evaluarea

Ăsta e ultimul pas, de care uită toată lumea. Vezi ce a mers bine, ce a mers prost și notează-ți ideile pentru următoarea campanie.

Cu siguranță îți va folosi.

Uită-te și la ce au povestit oamenii despre brandul tău, ca să vezi cum stai la capitolul imagine, dincolo de studiile pe care le faci în mod normal.

Trage concluziile și pregătește următoarea campanie!

Nu-i suficient să citești tutorialul de mai sus ca să te apuci de o campanie de Facebook serioasă. Pentru asta există specialiști, care să te ajute să alegi cel mai bun mecanism, cea mai bună durată, cel mai bun plan, cele mai bune premii și care să te ajute pe tot parcursul campaniei să ajungi la cele mai bune rezultate.

Însă e și ăsta un început, pentru afacerea ta, de bloc, de familie sau de hobby.

Acestea fiind zise, citește și concluziile mele de la training-ul de comunicare în Social Media, ca să înțelegi și mai bine cum poți să îți maximizezi rezultatele.

13 thoughts on “Cum să faci o campanie basic pe Facebook?”

  1. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Cum să faci o campanie basic pe Facebook? -- Topsy.com
  2. Am citit articolul tau tocmai dupa ce am dat drumul la prima campanie a mea pe Facebook, pentru un magazin online de papetarie..pff, este tocmai pe baza de like-uri :)..did i do wrong?..m-am gandit ca fiind un site mic, pagina de facebook cu doar 27 de fani…sa nu ii omor cu cine stie ce chestii complicate..caci am nevoie sa-i atrag…am zis ca ulterior voi complica lucrurile..si mari premiile….

    uite, ce parere ai?

    http://www.facebook.com/Papetarie.ro?v=app_4949752878&ref=ts

    Oricum, de-acum incolo mi-am propus sa te citesc, u say it good 🙂

  3. @Gabi am citit Note-ul de concurs. Să știi că uneori lucrurile simple pot să îți dea dureri de cap. Acum eu nu zic că o să atragi concursomanii 100%, însă, pe viitor, introdu și un mecanism de creativitate care să conteze 60-70% din punctele pe care le poate obține un utilizator. Restul de 30-40% le poți aloca pe Like-uri și Share-uri sau TAG-uri, ca să și crească vizibilitatea paginii.

  4. Am inteles, am sa tin cont de ce ti-ai recomandat si am sa aplic la urmatoarele. Astept sa evaluez rezultatele primei campanii, dupa cum bine spuneai la Pasul 7 🙂

    Cat despre lucruri simple, dar care iti dau bataie de cap, asa-i…de ex. eu nu stiu acum de ce nu imi apar pozele postate de oameni pe wall si in tabul Photos, desi alta poza postata pe acelasi sistem apare…hmmm…

  5. E posibil ca doar sa iti fi dat tag la pagina si sa nu fi uploadat poza pe wall. De asta nu apar unele, cred

  6. Timpul nu e pierdut 🙂 Ce campanie ai facut tu acum o luna si ceva? Something went wrong?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *