Leapsa – joca de-a principiile

Cred că n-am mai primit o leapșă de la Olimpiadele Comunicării, de anul trecut, când am fost foarte entuziasmat că am primit-o :). De data asta, am observat un ping-back în interfața de administrare a WordPress-ului. E de la Laura primit. Mi-a pasat o provocare la joacă – care sunt principiile după care mă ghidez în viață, după care mă orientez, etc.

tumblr_kyb9q8cFRy1qzr04eo1_400

sursa foto

O să fie interesant să aștern 10 principii, pentru că, de obicei, am tendința să suprasimplific lucrurile, în câteva cuvinte. Dar să vedem ce iese:

1. Eu – de mic am pus persoana mea înaintea altora. Știu că nu e frumos, nu așa trebuie, din punct de vedere social. Tocmai de asta o fac 🙂 E mai frumos așa, pentru că dacă eu mă simt bine, pot face mulți alți oameni să se simtă mult mai bine.

2. Fun – n-am folosit niciun cuvânt românesc, pentru că fiecare are limitările lui. ”Fun” înglobează cel mai bine senzația de bine, fericirea, plăcerea de a face lucrurile pe care le fac în fiecare zi. Fiecare prezență din viața mea trebuie să îmi producă starea de ”fun”, iar, la rândul meu, și eu transmit senzații pozitive, livrez lucrări de calitate, fac fapte bune.

3. Util – îmi place să știu unde se duce munca și/sau energia mea, chiar dacă nu mă aflu în faza de finalizare. Mă ajută să creionez poza din care face parte personajul pe care trebuie să îl construiesc, să îi dau o formă cât mai aproape de perfecțiune. Vreau să fiu util, nu doar să fac lucrurile ca să fie făcute.

4. Calitate – deși aici mi-am călcat de câteva ori pe inimă, de cele mai multe ori mă simt ok doar atunci când fac ceva de care pot să fie și alții mulțumiți, nu doar eu. Țin foarte mult la chestia asta, deși uneori nu o arăt. Din lipsă de timp sau energie de moment, ajung să sacrific parte din calitate – ceea ce îmi fură și mai mult din energie.

5. Aventură – dacă e de plecat în ultima secundă, dacă îmi vine o idee năstrușnică și conving cel puțin o persoană să vină cu mine, atunci nimic și nimeni nu ne poate opri. Duc la capăt și cele mai spontane idei, mai ales în contextul în care am pe cineva să îmi dea apă la moară(cum se spune pe la noi 🙂 )

6. Control – nu, nu clubul, deși s-ar potrivi :), nu îl pun ca și principiu, pentru că e o fază trecătoare. Controlul la care mă refer aici îl pot explica cel mai bine prin metafora hățurilor. Îmi place să țin hățurile în mână, să știu în ce direcție mă duc, că aceea e direcția în care vreau să mă duc și că e responsabilitatea mea să ajung acolo. Am auzit mai multă lume considerând principiul ăsta greșit, nociv. Din contră, eu îl iau ca pe un lucru bun. Te ajută să fii mai în sigurnață, să poți oferi siguranță pentru cei apropiați ție.

7. Viteză – totul și toate se întâmplă repede(cu mici excepții despre care n-are rost să povestesc 🙂 ). N-am răbare de multe ori să stau după cineva/ceva care se mișcă prea încet. Ține pasul cu mine sau rămâi în urmă – cumva e identic cu modul în care mă dau pe pârtie cu snowboardul. Caut viteza, îmi place ritmul alert, însă totul trebuie să fie conform punctului 6 🙂

8. Gândesc lateral – am 22 de ani și ceva. Mai am un pic și fac 23. De mai mult de 10 ani am descoperit o caracteristică foarte interesantă a lumii din jurul meu. Ea poate fi văzută dintr-o infinitate de perspective, în funcțe de unghi, înălțime, focalizare, compoziție, simbolistică, paradigme sociale și științifice, etc. Să luăm, de exemplu, trotuarul – el poate fi privit ca o fâșie de drum, dedicată pietonilor, care se întinde paralel cu drumul. Tot trotuarul poate fi văzut ca un drum pe care mergi fără să îți fie frică de mașini. Dar trotuarul este compus din bitum, nisip și alte componente, în funcție de rețetă. Dacă merg mai departe, descompun fiecare element din rețeta respectivă în componentele chimice, pe care pot mai apoi să le sparg în molecule și atomi, în particule subatomice, care la rândul lor constituie un microunivers. Exercțiul ăsta îl fac în fiecare zi. Tot el m-a învățat că orice problemă e o oportunitate, deci are o soluție – de obicei simplă.

9. Simt – punctul ăsta cred că e cel mai surprinzător pentru majoritatea oamenilor care mă cunosc oarecum(cei care mă cunosc bine, știu despre ce vorbesc). Am nevoie să mă simt iubit, șă simt că e nevoie de mine, să simt ceva pozitiv în toată marea asta de oameni. E una din principalele mele surse de energie și fără ea dau randament mult mai slab, mi-e greu să mă trezesc dimineața și mi-e greu să găsesc un scop în ceea ce fac. Trebuie să simt. Da, o fac, întotdeauna, chiar dacă nu o arăt.

10. Ea – citește aici.

Să recapitulez un pic : Eu – fun – util – calitate – aventură – control – viteză – gândesc lateral – simt – Ea. Pe scurt, așa mă definesc acum, cu contradicțiile mele, cu multivalența – că doar sunt Gemeni și am mai multe persoanlități, cu care mă mândresc. 🙂 Dau mai departe leapșa asta spre Mada, Radu, Minxeee și Andra Zaharia, dacă au chef de o oră cu sinele.

Mie mi-a plăcut.

LE: Au scris deja Andra Zaharia și Radu

LE2: A scris și Mada 🙂

9 thoughts on “Leapsa – joca de-a principiile”

  1. hai ma laura, le dau voie si mai mult. mie atat mi-a luat atunci, dupa aia m-am intors la chestiile mele mai pragmatice. apoi am intrat din nou in dialog intern – mai ales duminica.

  2. Pingback: 10 Principii « Radu Panciuc
  3. Pingback: 10 Principii « SOON TO BE LAUNCHED PR AGENCY
  4. I admire the beiefncial information you offer within your articles. I will bookmark your blog and have my young children test up right here frequently. I am quite sure they are going to understand tons of new stuff right here than anybody else!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *