Promovarea Romaniei printr-un gest simplu – tag-urile fotografiiilor

Am fost Miercuri seară la un mic eveniment, organizat de AIESEC(o întâlnire între foşti şi actuali membri), în Cinematecă. Parte din eveniment a fost o serie de 6 prezentări despre promovarea României. nimic inovativ pe partea asta, e o discuție de când lumea și pământul că nu știm/nu vrem să ne promovăm țara – am scris și eu un articol la un moment dat, despre controversata campanie ”Land of choice”.

Cele 6 prezentări nu s-au ținut oricum, ci după regulile Pecha-Kucha – adică fiecare prezentare a avut 20 de slide-uri a câte 20 de secunde fiecare – deci maxim 6 minute și 40 de secunde pentru fiecare prezentare. A fost o mică provocare pentru fiecare dintre noi, nu mai făcusem prezentări de genul ăsta până acum.

Prezentările au fost despre firme care pot promova România(CityCompass, un documenmar despre lupi pe Discovery Channel, urcatul pe munți al lui Adi, micile detalii care fac țara noastră specială și analiza inițialelor României) – din toate am avut câte ceva de învățat și oamenii au fost intersați/interesanți.

Eu am mers pe următoarea idee.

Străinii, în special cei din zonele cu un nivel foarte ridicat de civilizație, atunci când vor să afle ceva despre o țară(aici despre România), primul lucru pe care îl fac este să dea o căutare pe Google(sau orice alt serviciu de căutare). Și nu orice fel de căutare – căutare de imagini, pentru că o imaginie, nu?, face cât 1000 de cuvinte. Am făcut un mic experiment, cu ajutorul serviciului de proxy anonim – Zend2. Am accesat Google ca și cum aș fi fost un american și am început să caut imagini cu Romania/Romanian. Nu mică mi-a fost surpriza când în am văzut în primele 3 pagini următoarele rezultate:

– țigani care spală geamurile în intersecție
– țigani orfani
– fete aproape dezbrăcate
– EBA
– servicii de dating cu ”românce” din rusia și ucraina
– ”mafia” din sibiu, la o masă
– gărtarul pe motor
– femeia cu rufele întinse la uscat, pe balcon
– travestitul sexy din România

și lista ar mai fi putut continua, însă m-am oprit la doar primele 3 pagini din Google Images.

Atunci m-am gândit că noi am putea să ne promovăm țara mult mai bine dacă am reuși cumva să punem alte imagini în locul celor de care am povestit mai sus. Imagini cu locuri frumoase din România, la care, apoi, pe lângă tagurile obișnuite, să adaugi ”Romanian”, ”Romania”, ”Romanian place to visit”, ”Beautiful Romania” și alte cuvinte-cheie de genul ăsta. Aceeași regulă se aplică și pentru descrieri sau titluri de poze – mai ales cele de pe blog și Facebook – se indexează foarte repede dacă au cuvinte asociate imaginii, în afară de un titlu interesant.

Gândește-te câte conturi de Facebook, Flickr, Picasa, MySpace, Hi( și altele care pot conține poze) există în România. Dacă fiecare dintre noi ar face acest gest simplu, atunci cu siguranță, data viitoare când un străin va căuta România pe internet, va descoperi în primul rând locurile frumoase și apoi, undeva îngropate, mizeriile de care vorbeam mai sus.

Hai să promovăm România cu tag-uri, descrieri, titluri pentru fiecare poză pe care o avem online!

Suntem 7,5 milioane utilizatori de internet din România – dacă face fiecare gestul ăsta pentru câte 10 poze, o să avem 75 milioane de poze pozitive despre Romania, mai mult decât cele 52 milioane de poze deja existente!

13 thoughts on “Promovarea Romaniei printr-un gest simplu – tag-urile fotografiiilor”

  1. Misto ideea,Titus. Daca pozele mele sunt pe Facebook si pot fi vizualizate numai de prietenii mei asta nu inseamna ca n-ar trebui sa fie gasite pe Google? Eu prefer sa arat pozele doar prietenilor mei si din acest motiv n-as vrea sa fie vizibile tuturor.

  2. @Radu – depinde de setarile pe care le ai la Facebook, eu am cateva albume publice. Ce e private, e trecut pe private 🙂 Pana la urma, nu trebuie sa tag-uiesti tot

  3. @Simona Asa, that-s the spirit 🙂

    @Mada a fost un moment cu care te intalnesti rar – acel ”aha” moment, cand mi-a venit ideea.

    Initiativa o sa se duca mai departe, am niste planuri in sensul asta.

  4. Te felicit pentru aceasta initiativa Titus!
    Trebuie sa luam atutudine!
    Romania este o tara cu adevarat deosebita, de imaginea carea trebuie sa avem din ce in ce mai multa grija, mai ales acum, cand toti vor sa ne distruga cultura si istoria, sa nu mai avem nimic….dar nu va fi asa daca noi nu-i vom lasa.
    Haideti sa dovedim lumii intregi ca in Romania exista demnitate, valori, fapte marete, istorie, cultura, oameni de valoare, lucrari de valoare si cate alte.

    Da, sunt pentru aceasta initiativa, cu atat mai mult cu cat a pornit in AIESEC.
    Te saluta Alina din Oradea!

  5. Asta e unul din lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la AIESEC – faptul ca iti da un cadru in care poti sa generezi idei misto, alaturi de oameni faini.

  6. Pingback: Tweets that mention Titus Blog » Promovarea Romaniei printr-un gest simplu – tag-urile fotografiiilor -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *