Transfer de la o facultate la alta

18student.xlarge1

M-am lovit zilele astea de monstrul birocratic al Academiei de Studii Economice, în momentul în care am vrut să mă transfer de la Finanțe – Bănci, la Marketing. În primul rând, în ASE nu poți să te transferi de la o facultate la alta decât dacă ești integralist, altfel nici nu stă nimeni să discute cu tine. E foarte greu să obții orice informație de la cineva, pentru că ești plimbat de colo colo și trimis la regulament, în care e prevăzut vag sau nu e prevăzut deloc vreun indiciu.

De aceea am scris ghidul Transferului de la o facultate la alta – pe modelul ASE – FABBV -> Univ. Româno-Americană – Marketing.

Cum se face?

Pasul 1 – Mergi la facultatea la care ești înscris și ceri o situație școlară neoficială. Rogi secretara să ți-o printeze și o iei cu tine.

Pasul 2 – Cu situația școlară de la facultatea ta, mergi la secretariatul facultății la care vrei să te transferi. Aici trebuie să vorbești cu secretara șefă să îți evalueze materiile care se pot echivala și să îți spună dacă transferul este posibil și care este numărul de diferențe ce trebuie date. Minimul de credite pentru un transfer în anul 2 este de 45 echivalate conform situației școlare.

Decizie – dacă te acceptă al facultatea la care vrei să te transferi, mergi la Pasul 3, dacă nu, reiei pasul 2 pentru o altă facultate de la aceeași universitate sau aceeași facultate de la altă universitate.

Pasul 3 – O dată ce ai acceptul facultății-țintă, mergi din nou la secretariatul facultății originare și depui o cerere în care specifici să ți se elibereze diploma de bacalaureat în original, situația școlară semnată de Decan, Secretara Șefă și Rector și programa analitică pe anii care se echivalează.

Pasul 4 – Mergi la direcția Diplome a universității, de unde iei formularul de lichidare, cu care te plimbi pe la toate bibliotecile, la serviciul social, cămine(dacă e cazul) și contabilitate, unde trebuie să primești o viză cu semnătură și dată, care atestă că nu ai datorii față de universitate. Sunt vreo 6-7 semnături de luat, de la caz la caz, dar durează.

Pasul 5 – După ce ai completat formularul de lichidare și l-ai depus la secretariat, mergi la casierie și plătești taxa de 20 lei pentru eliberarea situației școlare, iei chitanța și apoi te întorci la secretariat și lași chitanța. Durează 2 zile să îți elibereze situația școlară și să ți-o semneze.

Pasul 6 – Iei situația școlară ștampilată și semnată de toată lumea din josul paginii și te duci cu ea la Arhivă, ca să ridici programa analitică pe baza căreia o să îți echivaleze studiile. La Arhivă au program doar de luni până joi. Acolo trebuie mai întâi să plătești 30 Ron la casierie și să mergi să îți calculeze numărul de pagini de care ai nevoie. Pentru fiecare pagină plătești câte 1 ron la casierie, în funcție de cât ai luat.

Pasul 7 – Duci dosarul cu Diploma de Bac, Situația Școlară și Programa analitică. Aștepți începutul anului, dai diferențele și termini cu brio 🙂

Durată totală – o săptămână cu câte 2 h pe zi de umblat de colo colo.
Nevoi speciale – răbdare și baftă.

Voi v-ați lovit de mecanismul birocratic al facultății unde sunteți sau ați fost?

170 thoughts on “Transfer de la o facultate la alta”

  1. Buna !

    Vreau sa ma transfer de la Medicina Generala la ASEeriStiu ca transferul propriu-zis nu are cum sa aiba loc, nu prea e ce sa se echivaleze, specializari diferite,insa as dori sa stiu o treaba: 1 an la MG,=6000, unul la ASE=3000.

    Un an l-am facut la buget cu tot cu bursa.
    Intrebarea este: avand vedere suma alocata pe an, primul an de la ASE, il fac la cu taxa, dar il fac si pe al 2-lea, daca 1an la ASE=3000 si 1 an la med=6000,ca sa se incadreze-n suma?
    Sau e valabil peste tot faza cu “ai dreptul sa fii la buget, dupa primul an la cu taxa, daca nu ai mai terminat o alta facultate la buget”?

    Va multumesc si astept un raspuns !

  2. Buna,

    Am si eu o intrebare…sunt studenta la Comert, Ase si dupa primul an am 44 de credite plus cele 2 credite de la sport, care am inteles ca nu se iau in considerare…ce se poate face pentru a nu repeta anul? e vorba doar de un credit? exista posibilitatea sa merg la decan si sa si accepte situatia asta? pot obtine acceptul de la ase pentru a ma transfera la o alta facultate particulara daca am 44 de credite?

    PS: intreb asta pentru ca poate exista cineva care a trecut sau a mai auzit de situatia asta….secretarele nu sunt deloc darnice in a da informatii, sunt niste scorpii care nu au bun simt..ce sa mai vorbim de amabilitatea personalului ASE-nu e cazul!

  3. Buna, vorbeste cu secretariatele ambelor facultati, vezi care e acum sistemul, pentru ca il schimba de la an la an

  4. Buna.Sunt in anul II la Comunicare si relatii publice la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau.La anul,adica in anul III as vrea sa ma transfer la Universitatea Transilvania din Brasov,la exact acelasi profil.Ar fi posibil?As avea vreo sansa?

  5. Salut. Tocmai incep anul 1 la facultate, insa am intrat la Timisoara, fiindca nu am avut cum sa dau examenul la Cluj, lucru pe care il voiam. Incep anul 1 la informatica, si as vrea sa stiu daca pasii acestia ii pot urma daca vreau sa ma transfer la Cluj, insa tot la aceeasi specializare, si anume, la informatica. De asemenea as dori sa stiu cam ce diferente am de dat, sau la cine ma pot adresa in legatura cu diferenntele pe csre le voi avea de dat, ca sa stiu din/la ce sa ma pregatesc. Multumesc anticipat, astept raspunsul cat mai curand.

  6. @Ioana pierzi un an, n-ai cum să echivalezi 100%, pentru că nu e 100% aceeași curiculă.

    @Andrew doar secretariatele și decanatele celor două facultăți îți pot da informațiile de care ai nevoie.

  7. Buna! Vrei sa spui ca atunci cand ai o restanta transferul nu este posibil? Atunci de ce nr de credite minim este 45 si nu 60?!

  8. @alexandra nu ți se echivalează complet creditele și dacă ai restanțe s-ar putea să nu treci de pragul de 45.

  9. Buna.sunt anul 1 la constructii, in Cluj, si mi-am dat seama ca nu e pentru mine, chiar nu imi place, am ales gresit facultatea.Ce as putea sa fac?m-am tot gandit, si m-as transfera daca se poate dar la o alta universitate, la profil unam..se poate oare?

  10. Daca nu avem fisa la biblioteca, mai trebuie sa umblam sa vada ca nu avem nicio datorie fata de universitate?

  11. Salut, eu sun t la inginerie industriala la Bacau si vreau sa ma transfer la cluj si am o restanta la fizica , ma poate impiedica asta cu ceva ? Daca ajung la pragul de 45 credite pot sa nu mai dau restanta si sa dau diferenta sau ceva direct la cluj ? ideea este ca vreau sa raman tot la fara taxa. Multumesc

  12. buna, imi poti spune daca ma pot transfera de la medicina veterinara din cadrul usamv bucuresti la medicina dentara din cadul facultatii Titu Maiorescu? ( sunt convinsa ca trebuie ,bineinteles daca se poate, sa dau si diferente :))

  13. Buna! Vreau sa stiu si eu daca a reusit cineva sau daca e posibil sa ma transfer de la Cibernetica Economica la Informatica economica ambele in cadrul ASE BUCURESTI. Tin sa specific ca sunt la buget cu media peste 7 si ca la ambele specializari pana acum s.au facut aceleasi materii si mai avem inca un semestru cu aceleasi materii si abia dupa vom fi separati, impartiti pe specializari, doar ca atunci cand am intrat am avut specializarea selectata, insa cursurile le.am facut cu totii, amestecate toate cele 3 specializari. Deci, sa rezum putin, ca nu stiu daca sunteti familiarizati cu chestiile asgea si nu stiu daca ati inteles: trec anul 2 unde inca nu suntem impartiti pe specializari si pe primul semestru avem aceleasi materii, insa pe sem 2 vom fi separati si fiecare specializare va fi cu materiile ei. Intrebarea este, ma pot transfera acum, inainte sa inceapa facultatea sau dupa sem 1 de la cibernetica la informatica, ambele specializari fiind in cadrul ase-ului?

  14. Buna. Sunt in anul I la Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor specializarea ECTS Brasov, si as vrea sa ma transfer la Iasi la aceeasi specializare pe semestrul 2. Am vrut sa ma transfer pe 25 septembrie, am fost la iasi si secretarul sef pe facultate a zis ca se poate pana pe 8 octombrie, dar ma trimis la secretara sefa pe universitate care a spus ca pe sem II se poate dar sa revin cu un telefon dupa ce se termina sesiunea. Crede-ti ca am sanse? Trebuie neaparat sa ma transfer…

  15. Buna. Sunt studentă la facultatea de biologie și geologie ubb cluj anul 1 specializarea biologie și aș vrea să știu dacă există posibilitatea de a mă transfera din semestrul doi la facultatea de litere? Semestrul acesta mă străduiesc aici să-mi dau seama examenele să înveț, nu mă descurc la laborator. Este posibil oare teansferul la litere? Iubesc limba spaniola. Vă rog ajutați-mă cu ceva informații.

  16. Salut
    Sunt la facultatea de științe economice ects Alba Iulia și aș vrea să mă transfer la informatica se poate oare ?

  17. Buna,
    Sunt Cristian, anul I la Informatica Economica ASE – as vrea sa ma mut la alta facultate din cadrul ASE, de ex FABIZ germana (am dat examenul de germana la ASE). Va rog, ma puteti ajuta cu informatii despre mutare? La ce materii trebuie sa dau diferente? Diferentele se dau in toamna, inainte de inceperea anului II ? Multumesc

  18. Salut. Acum sunt la Universitatea Babes-Bolyai la Cluj(Relatii Internationale si Studii Europene) si vreau sa continuu studiile la Universitatea Din Bucuresti. (tot la R.I.S.E). Acum sunt la buget si e posibil sa si la Bucuresti primesc un loc de buget ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *