RoNewMedia 3.0 – Jurnalism sau Blogging

sursa foto

16 Iunie, Crowne Plazza – București

Jeremy Wright deschide ziua, cu o prezentare personală. CEO-ul b5media și autor al Blog Marketing Canada, a prezentat 5 adevăruri ale blogging-ului:

1. Bloggeri au fete mai frumoase decât jurnaliștii

2. Toții blogerii au opinii unice

3. Oricine poate fi cel mai tare la ceva

4. Oamenii citesc ce bloggerul scrie

5. Contează nuărul urmăritorilor tăi

Tips&Tricks

– ascultă cititorii

– începe cu o strategie – ce vrei să obții din blog?

– pasiunea cititorilor=valoare pentru companie

– cere feedback!

– Blogging-ul e cu 2 tăișuri – păreri bune și rele

Jeremy ne mai spune că e mai ușor să fii jurnalist, pentru că poți să retractezi un articol peste câteva zile. Ca blogger ai doar reputația ta și în momentul în care ți-o deteriorezi e foarte greu să o refaci.

Regulile de etică ale bloggerului spun să nu publici ceva ca informație, fără să verifici zvonul auzit, de exemplu în bar sau la o cafea.

Dacă există referințe online la ce ai publicat, pune link!

Nu edita după ce ai publicat. E ca și cum ai rescrie istoria.

Fii politicos și profesionist. Dacă cineva a scris ceva mai bine și mai frumos decât ai putea tu, nu trebuie să mai scrii.

Revenind la jurnalism, Jeremy trece printr-o scurtă istorie, începând cu instrumentele de partid, până în ziua de azi, când jurnalismul e bazat pe fapte. Jurnalismul conduce informația către cei care nu o au.

Valoarea adusă în informație vine din contextualizare și modul în care povestea e spusă.

——————————————————————-

Trecem la dezbaterea propriu-zisă, moderată de Petrișor Obae.

Jurnalismul e o meserie.

Conflictul între bloggeri și jurnaliști? Mai degrabă chestii punctuale, 1vs1, nu neapărat un conflict între cele 2 clase. Și în blogging există principii, care dacă sunt respectate, ai de câștigat.(Ionuț Oprea)

Unii jurnaliști au impresia că e un lucru sacru să scrii un text. Jurnalistul e mai încordat în vechia structură. (Costi Rogozan)

Jurnaliștii sunt la fel de lepre ca și bloggerii, doar că au o legitimație în plus. Bloggerii dau uneori mai repede știrile decât jurnaliștii. (Zoso)

Conflictele au început de când jurnaliștii și-au făcut bloguri și au început să se laude, cu trafic venit prin trustul media din care făceau parte.(Bobby Voicu)

Jeremy – jurnaliștii cred că sunt mai buni. de aici începe conflictul. și bloggerii și jurnaliștii scriu despre fapte. Ori înveți să aduni informații, ori înveți să scrii bine.

Victor Ciutacu nu a ajuns la eveniment, dar a trimis un filmuleț. Despre conflict, el spune că e un confict de orgolii, dar e o luptă care nu îl interesează. ”Dacă scrie Ciutacu pe blog, e mai important decât dacâ scrie unul din Huși.”

N-a venit le eveniment ca să nu îl strice – referire la articolul lui Zoso probabil.

În momentul în care preiei informația, sursa trebuie să aibă un statut. Asocierea poate să fie onorabilă sau nu pentru ziar.

Zoso spune că dacă el scrie o prostie pe blog, ea apare in Business Standard. Și bloggerii scriu pentru același public, ca și jurnaliștii.

Dezbaterea s-a încălzit pe marginea furtului de informații de la unii la alții, mai ales pe percepția jurnaliștilor că pot lua informațiile de pe bloguri fără să le citeze.

La cee te gândești cănd postezi o informație pe blog?

Îți asumi responsabilitatea informației care o publici – pentru că rămâne acolo. Verifică, recitește și vezi dacă merită să o publici. Bloggerii nu au scutul instituției mass-media. E mult mai greu de construit încrederea pe blog decât în mass media.(Ionuț Oprea)

Pe blog e important să experimentezi. Gândirea, din perspectiva lui Costi Rogozan, e inversă decât în jurnalism.

Zoso nu se gândește la nimic. 🙂 Dau informații corecte. ”Nu dau tâmpenii ca să dau tâmpenii”

Acum un an la o masă rotundă de bloggeri, s-a vândut monden.info 400%, ceea ce a generat un val de atacuri pe blogosferă pentru că Bobby Voicu își supraevaluase blogul. Majoritatea bloggerilor se gândesc înainte să publice. ”Șpârlele” vin din zona jurnalismului și politicului.

Prezumția de neîncredere față de bloggeri vine din partea jurnaliștilor.

A publica o informație nu înseamnă jurnalism(Petrișor Obae)

Bobby Voicu face comparația dezbaterii jurnalism – blogging cu dezbaterea preoți – jurnalism de acum 2000 de ani.

Se aprinde discuția din nou, acum legat de principiile de blogging/jurnalism – Sunt bloguri care dau informații „de tot rahatul”(din sală), dar pe alea nu le citește nimeni(tot din sală). Zoso susține că nu face jurnalism.

”Jurnalismul e dictatura – bloggerii sunt revoluția din stradă.” – Sorin Bălan

Bloggingul e o stare – ai un laptop, o tastatură. (Cristi Rogozan)

Și aici se încheie prima sesiune de la RoNewMedia.

One thought on “RoNewMedia 3.0 – Jurnalism sau Blogging”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *